Timothy Keller: A tékozló Isten és két elveszett fia

timothy-keller-tekozlo-isten-a-es-ket-elveszett-fia

Timothy Keller a neves amerikai író és lelkész ebben a könyvében a keresztyénség lényegi mondanivalójára igyekszik rámutatni Jézus egy jól ismert példázatának, a tékozló fiú történetének új fényben történő megvilágításával. A szerző más igemagyarázatoktól eltérően nem áll meg ott, hogy a történetet csak a fiatalabbik fiú szemszögéből vizsgálja, hanem az idősebbik testvért is vizsgálódása tárgyává teszi.

A könyvből megtudhatjuk, hogy  mind a két testvér (függetlenül attól, hogy merőben eltérő látásmódot, viselkedésformát képvisel)tulajdonképpen elveszett és ennek következtében egyformán segítségre szorul. A lázadó fiatalabbik testvér tisztában van Istentől elszakadt voltával, így amikor meghallja az Atya hívogató szavát, akkor könnyebben vissza tud hozzá találni. Az idősebbik testvér esetében azonban nem ez a helyzet. Ő úgy gondolja, hogy az Atyának való engedelmességével, számos cselekedetével különleges pozícióba került, felsőbbrendűvé vált; így mintegy kiérdemelte, megvásárolta az Atya szeretetét. Tehát helyzete még veszélyesebb, mint az öccséé, mivel abban a tudatban él, hogy ő a jó fiú, vele minden teljesen rendben van és így, amikor mondhatni önmaga megváltásán dolgozik, mintegy lemond a kegyelemről és ezzel talán messzebbre sodródik az Atyától, mint öccse. „Mert a bűn nemcsak szabályszegést jelent, hanem azt, amikor megváltóként, úrként, bíróként állítjuk Isten helyébe magunkat.”

Természetesen a könyv nem csak a problémákra mutat rá, hanem kifejti azt is, hogy hogyan szabadulhat ki az ember az elveszettség csapdájából és ezen keresztül az Istennel való kapcsolatunk alapjaiban történő újra értelmezésére hívja fel az olvasót. A szerző a megoldást abban látja, mint azt részletesen kifejti, hogy a szívünk mélyén megértsük, elfogadjuk Isten mérhetetlenül nagy (mondhatni tékozló) szeretetét.

A könyv legnagyobb előnye szerintem az, hogy általa könnyen felismerhetjük magunkban valamelyik (vagy mindkét) testvér lelkületét. Ha pedig rádöbbenünk arra, hogy cselekedeteink mozgatórugójául nem egyedül az Isten szeretete, hanem némely önös célok szolgálnak, akkor érezzük majd, hogy itt az ideje megváltozni, hazatérni.

Ezért ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, legyen szó útkeresőkről vagy olyanokról, akik már úgy érzik, hogy megtalálták az igazsághoz vezető utat.

 

Szabó Mihály

Timothy Keller: A tékozló Isten és két elveszett fia

Harmat Kiadó, Koinónia Kiadó, 2013

110 oldal