Szondy Máté: A boldogság tudománya. Fejezetek a pozitív pszichológiából

szondy-mt-a-boldogsg-tudomnya-fejezetek-a-pozitv-pszicholgibl

Mit tud mondani a boldogság receptjéről a modern tudomány?
Ha szeretnéd a népszerű tévhiteket cáfolatát megtalálni;

ha bizonyítékot szeretnél kapni arról, hogy miért jobb adni, mint kapni;

miért azt látjuk meg elsőként, amire figyelünk és számítunk;

miért nevet veled a világ, ha nevetsz,;

miért tart minden csoda három napig, és miért nem boldogít a pénz;

  • tehát, ha tudományos szempontok alapján szeretnéd végiggondolni a boldogság lelki oldalát, akkor Neked ajánlom ezt a könyvet.

Az elbeszélések szerint egy öt éves kislány bölcs gondolata indította el a pozitív pszichológia tudományterületét, amely azzal foglalkozik, hogy miben több a boldogság pusztán a negatív érzések hiányánál. Az ezzel kapcsolatos számos egyénileg, illetve különféle kisebb-nagyobb csoportok által hangoztatott tanítások és vélemények után most végre egy, józan logikával kiértékelt széles körben végzett felmérésre alapozott, objektív válaszokat is hallhatunk.

A kellemes, aktív és értelmes életet, azaz a boldogságot életünk különböző területein, sokféleképpen élhetjük meg. A könyvben számtalan meglepő példán keresztül alaposan körbejárhatjuk, hogy milyen tényezőktől mennyire függ, illetve azoknak milyen pozitív hatása van a jövőnkre, környezetünkre, egészségünkre, embertársainkra, életünk hosszára; vagy hogy milyen mértékben számíthatunk jókedvre egy-egy örömteli vagy tragikus esemény után. Az író részletekbe menően foglalkozik a genetika és evolúció, az életmód, kultúra, államforma; az egyéni döntések, az önbizalom és a saját életünk feletti kontroll szerepével.

Az összegyűjtött adatokat gondosan rendezve találhatjuk meg a könyvben, a teszteket kitöltve pedig a saját, boldogsághoz való viszonyunk különböző aspektusait, összetettségét ismerhetjük meg alaposabban. Gondos kutatómunka eredményére alapozott, kidolgozott módszerek segítenek ebben, hogy előre kikövetkeztethessük várható reakciónkat és így felkészülhessünk, illetve akár elkerülhessük azokat. Továbbá számos gyakorlati útmutató segít minket például az időbeosztásunk fejlesztésében, a minket érő negatív hatások kezelésében, vagy a sérelmek feldolgozásában.

Mi mindent tehetünk a boldogságunkért? Jó helyen keressük? Vajon tényleg olyan sokat jelent egy cserepes virág nézegetése, néhány kedves szó, vagy egy rövid futás? Mi hasznunk van egymás boldogságából? Neked munkahelyed van, karriered vagy hivatásod? Mit tegyél inkább a panaszkodás helyett?

A témában folytatott alapos kutatómunkát és annak eredményeit Szondy Máténak, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanult és doktorált pszichológusnak köszönhetjük. Dolgozott autista gyerekek mellett, börtönpszichológusként és nevelőotthonban, majd a Károli Gáspár Református Egyetem személyiség- és klinikai pszichológia tanszékének adjunktusa lett. Érdeklődésének középpontjában a pozitív pszichológia több nagy kérdésköre áll: a boldogság, az optimizmus és a megbocsátás.

 

Pál Gergő

Szondy Máté: A boldogság tudománya. Fejezetek a pozitív pszichológiából

Jaffa Kiadó, 2010

204 oldal