Philip Yancey – Tim Stafford: 180 nap alatt a Biblián át

philip-yancey-tim-stafford180-nap-alatt-a-biblin-t

Megtörtént már veled, hogy kétszer-háromszor is elolvastál egy bibliai történetet, de nem értetted? Ha igen, akkor biztos vagyok benne, hogy ez a könyv a Te könyved lesz.

A szerzők írásukat egy olyan képgalériához hasonlították, amelybe bepillantva egy átfogó képet kapunk minden teremben lévő képről. A termekben sétálgatva pedig rákapunk a művészet ízére, és kedvünk támad arra, hogy újra és újra gyönyörködjünk ezekben az ihletett művekben. A Biblia is egy ilyen ihletett mű, amelynek Isten az inspirálója.

A 180 nap alatt a Biblián át egy olyan „bibliaolvasó kalauz”, amely segít még jobban megérteni a Szentírás olykor bonyolult szövegét és abban, hogy felfedezzük a különböző bibliai könyvek összefüggéseit. Összesen tizenkét nagyobb részből áll és mindegyik részben több kisebb fejezet található. Egy-egy bibliai könyvnél nem az összes fejezetet dolgozza fel; hanem csak a kiemelt részekbe ad betekintést. A stílusa nem áhítatszerű, mivel tényként közöl háttérinformációkat (pl. kortörténeti tudnivalók), de ezen kívül megosztja a történet lelki mondanivalóját is. Nem csak a történeteket összegzi, hanem létkérdéseket tesz fel; így ezt a könyvet egy-egy ifis alkalom megtartására is fel lehet használni.

Az egyik üzenet, amit kiemelnék ebből a könyvből az az, hogy Isten soha nem mond le rólad, ezért ad még egy újabb esélyt az újrakezdéshez. Az első ilyen eset Ádám és Éva bűnbeesésének története, amikor Isten minden egyes büntetésében ott van a kegyelem. Kegyelem, hogy a föld teremhet jó termést is, hogy Évának van lehetősége gyermeket szülni, és hogy Ádám továbbra is művelheti a földet és gondoskodhat róla. Noé történetéből tudhatjuk, hogy Isten megbánta, hogy embert teremtett a földre, ezért özönvizet bocsátott a földre. Isten megbánta, amit tett, és megígérte, hogy többet nem ad özönvizet. Ezután Isten szövetséget kötött Izrael népével, ezzel is megerősítve azt a lehetőséget, amely saját népének adott, kifejezve a szeretetét feléjük.

A történeti könyvekben, illetve a prófétai írásokban pedig sokszor olvashatunk arról, hogy Isten kiválasztott népe hányszor elfordult Istentől. Bálványokat imádtak, más kultuszokat követtek, elfelejtették, hogy Isten kivezette őket Egyiptom földjéről. Az Úr el akarta pusztítani népét, de újra meg újra megkönyörült rajtuk. Már az Ószövetségben is megjelenik Isten kegyelme, ami végül az Újszövetségben, Jézusban teljesedik ki. Szövetségét az Úr más népekre is kiterjesztette. A Jézustól kapott újabb lehetőséget a kereszten jelentette ki: ”Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, hogy mit cselekszenek!” (Lk 23,34)

Isten olyan embereket használt fel akarata beteljesítésére, mint a kezdetben a keresztyéneket üldöző Sault/Pált, az emberek pénzét kizsákmányoló Mátét, az Urat megtagadó Pétert, a kicsinyhitű tanítványokat és a Szentírásban olvashatunk arról, hogy ugyanúgy minket is. Ezek a hithősök nem voltak tökéletesek. Úgy váltak alkalmassá, hogy Isten alkalmassá tette őket.

Ennek a kijelentésnek a megismeréséhez nagy szeretettel ajánlom ezt a könyvet.

Kovács Eszter

Philip Yancey – Tim Stafford: 180 nap alatt a Biblián át

Harmat Kiadó, 2012

230 oldal