Pablo Martinez Vila: Imádság és lelki alkat

pablo-martinez-vila-imadsag-es-lelki-alkat-13881763-nagy

„Imádság által állíthatjuk helyre létünk alapjait. Az imádság visszaadja az embernek az élet igazi értelmét, fölkínálja számára a helyes önmegvalósítás lehetőségét, mert helyreállítja a Teremtőjével való szabad és folyamatos párbeszédet. Az imádság által enyhül legmélyebb szükségletünk: Isten utáni szomjúságunk.” 

 

Bevallom, sohasem gondolkoztam még azon, hogy mi is lehet az imádság definíciója és ha jól sejtem, akkor nem vagyok ezzel egyedül. Ha valakiben mégis felmerült a kérdés, de nem igazán tudta megfogalmazni, akkor véleményem szerint a választ a könyvből idézett néhány mondatban megtalálja. De nem csak erre kaphatunk választ az Imádság és lelki alkat c. könyvből, hanem olyan gyakran felmerülő kérdésekre is, mint a „Miért esik olyan nehezemre, hogy elkezdjek imádkozni?” ; „Miért van az, hogy egyes hívők olyan természetesen és könnyen imádkoznak?” ; esetleg egy nagyon elbizonytalanodott pillanatunkban akár azt is kérdeztük már magunktól, hogy „Talán nincs elég hitem?”

Pablo Martinez Vila gyakorló pszichiáter Barcelonában, de nagyon közel áll hozzá az egyházban való tevékenykedés, hiszen lelkészgyerekként látta meg a napvilágot; valamint ő volt a GBU, a Spanyol Egyetemi Bibilakörök Szövetségének (magyarországi partnerszervezetük a MEKDSZ) elnöke. Jelenleg pedig az egyik vezetője a Keresztyén Orvosok és Fogorvosok Nemzetközi Társaságának. Éppen ezért nem meglepő az sem, hogy szakmai szemmel közelít meg egy abszolút keresztény témát, de az olvasók számára teljesen közérthető módon teszi ezt.

A könyv elolvasása előtt számomra teljesen természetes volt, hogy az imádság fontos és hogy elképesztő ereje van, de egyszer sem fordult meg a fejemben, hogy ez nem is olyan egyszerű kérdéskör. Talán meg is lepett, hogy a könyv segítségével ízekre lehet szedni az imagyakorlatunkat, hogy aztán egy teljesen új szemszögből újra, mondhatni tökéletesen (Istennek tetsző módon) felépítsük. Többek között kiderül a könyvből, hogy a különböző személyiségtípusok mennyire különbözően imádkoznak, így kiváló önismereti tréning is a könyv elolvasása. Azt hiszem, legtöbbünk magára ismerhet az imádsággal kapcsolatos érzelmi problémákkal foglalkozó részben is, ugyanis keveseknek adatik csak meg, hogy mindig nehézségek nélkül – érzéseit és gondolatait őszintén megosztva a Mindenhatóval – tudjon fohászkodni. De nem kell kétségbe esnünk, ugyanis az írótól segítséget kapunk ezeknek a problémáknak a leküzdéséhez. Ezen kívül szembesülhetünk az imádság lélekgyógyító hatásaival, terápiás jelentőségével; de megtudjuk azt is, hogy mi a különbség a keresztyén imádság és a keleti meditáció között.

„Minden fohász kedves Istennek, tehát teljesen mindegy, hogy mit és hogyan imádkozunk, csak tegyük.” – gyakran hallhatjuk ezt a már-már közhelynek számító mondatot; a könyvből azonban kiderül, hogy nagyon is lényeges dolog imádságaink tartalmának kiegyensúlyozottsága. Véleményem szerint Pablo Martinez Vila rövid, de annál hatásosabb művének nagyszerűsége abban áll, hogy miközben útmutatást kapunk a minél tökéletesebb imádság kialakításához, óhatatlanul is önvizsgálatot tartunk, és szembesülhetünk a saját személyiségtípusunkkal is.

Dezső Kinga

Pablo Martinez Vila: Imádság és lelki alkat

Harmat Kiadó

103 oldal