Miroslav Volf: Ölelés és kirekesztés

miroslav-volf-oleles-es-kirekesztes

Elfogadás vagy kiközösítés? Befogadás vagy elnyomás? Mi a jobb? Mi az egyszerűbb? Mi a krisztusibb? Miroslav Volf protestáns teológus, a Yale Divinity School professzora ezekre a kérdésekre keresi a választ Ölelés és kirekesztés című művében hol keresztyén, vagy éppen filozófiai szempontból; hol történelmi, politikai példákat követve, hol pedig egyszerű emberi érzések nyomán.

A könyv alcíme: Teológiai vizsgálódás az azonosság, a másság és a kiengesztelődés tárgykörében, már sejteti velünk, hogy nem könnyen emészthető, de mégis fontos témák ösvényeire kalauzol minket az író. A mű a balkáni háborúk nyomán született – amelyet Volf személyesen is megélt, hiszen horvát származású – ám gondolatai ma is aktuálisak. Sőt, a fejezeteken végighaladva egyre több bibliai és történelmi példán keresztül láthatjuk, hogy mennyi viszály, háború indult ki a különböző hagyományok, világnézetek problémájából. Kezdve Káin testvérgyilkosságától, eljutva egészen a Jézushoz, a kereszt botrányához, ami alapot adhat kérdéseink megválaszolásához. Vajon mi el tudjuk-e fogadni mások kultúráját? Össze tudjuk egyeztetni mások hagyományait a saját vallásgyakorlásunkkal? Meg tudnánk-e ölelni egy csetniket, vagy ha Európa jelenlegi helyzetére gondolunk: egy szíriai bevándorlót?

Az író több teológus, filozófus elméleteit fűzi össze a könyvben, melyet műfaja alapján politikai teológiaként tartanak számon. Nem egy könnyed olvasmányról van szó, hanem egy rengeteg hivatkozással teli műről, így nem árt, ha egy kis előismerettel rendelkezünk múltunkról és a Bibliáról. Az eltérő vélemények, megfogalmazások minél objektívebben kívánják bemutatni számunkra, hogy az elfogadás fogalma bizony mennyire összetett, helyzet- és emberfüggő.

A szerző az utolsó fejezetben felteszi a kérdést, hogy mit választunk: a keresztet vagy kardot? Válaszként több alternatívát sorol fel. A történelem példáiból arra következtethetünk, hogy az erőszak, a kard a megoldás, Ézsaiás próféta látomása alapján viszont az utolsó szó a békét illeti meg.

Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, akit foglalkoztat az emberek, népek, nemzetek közti ellentétek kérdésköre, és hogy vajon keresztyénként hogyan kellene megtanulnunk kirekesztés helyett ölelni.

Hanesz Júlia

Miroslav Volf: Ölelés és kirekesztés

Harmat Kiadó, 2001

344 oldal