Jostein Gaarder: Sofie világa

sofie_vilaga-1

Sofie világa tele van kérdésekkel, nagy gondolatokkal és sok-sok filozófiával; ezért kéretik az annak megfelelő bátorsággal megközelíteni.

Sofie, a tizennégy éves iskolás lány kalandjai akkor kezdődnek, amikor beiratkozik egy rejtélyes idegen által javasolt filozófia tanfolyamra. Korára jellemző kíváncsisággal veti bele magát az emberiség történelme során felmerült kérdésekbe. Ahogyan Goethe mondja: „Aki háromezer éve / Nem vezeti számadását / Ostobán, sötétben élje / Napjainak vonulását.”

Sofie tanára pedig egyetért ezzel a gondolattal, így ketten egészen az ókori görögök bölcsességétől indulva sorra veszik a nagy gondolkodókat és az évszázadok alatt az emberiségben felmerült legfontosabb kérdéseket. Hősünk azonban nem csupán egy poros szobában üldögél tanárát hallgatva. Hamarosan rejtélyes és különös események közepette találja magát, és egyre több levelet kap egy ismeretlen őrnagytól is. Ezek azonban nem is neki szólnak, hanem az őrnagy lányának. Ezek után tehát „csak annyi” megválaszolnivalója marad Sofienak, persze azokon a kérdéseken kívül, amiket a filozófiaóráin ismer meg, hogy hogyan és miért kerülnek hozzá az őrnagy levelei. Az, hogy némelyik levelet a tavaszi szél repíti be az ablakán, egyáltalán nem könnyíti meg a probléma megoldását. Ráadásul ennél nagyobb furcsaságok is megesnek vele a tizenötödik születésnapja előtt. Szerencsére ebben is számíthat barátjára és tanárára, Albertóra, a filozófusra, valamint édesanyja is segítségére siet.

Jostein Gaarder norvég író legismertebb könyve a Sofie világa. Általában is jellemző rá, hogy mint ebben a könyvében is, a fiatalok szemszögéből meséli el a történetet. Most sem kell hát félnünk. Ugyanis ha egy-egy komolyabb gondolat nem lenne világos, Sofie maga faggatja Albertót, hogy érthetőbben magyarázza el a problémát. Sőt, Sofie a példákat is nagyon kedveli; ezért ha ijesztőnek is tűnhet a sok filozófia, megbízhatunk főszereplőnkben, aki mindent érthető formában szeret hallani a filozófiaóráin.

Szeretettel tudom ajánlani ezt a könyvet azoknak, akiket érdekel a filozófia és még nem egészen sikerült átfogó képet kapniuk annak történetéről. Olyan olvasóknak, akik nem szeretnék magukat több ezer oldalnyi bölcsészeten átrágni, csupán a lényegre kíváncsiak, szintén jó szívvel javaslom e könyvet. Egyedül egy esetben beszélnék le bárkit is az elolvasásáról: ha egyáltalán nem érdekli a filozófia. Ebben az esetben melegen ajánlom az Egyetemi Gyülekezet egyéb könyvajánlóit, amik számos remek olvasmányélményről számolnak be.

Szabó Kristóf

Jostein Gaarder: Sofie világa

Noran Libro Kiadó, 2012

528 oldal