Gary Chapman – Egymásra hangolva

covers_351858

A hosszú távon életben tartott szeretet tehát választás dolga, mégpedig nem egyszeri választásé, hanem mindennap meghozott döntések sorozata: „Azok a cselekedeteink fejezik ki legjobban szeretetünket, amelyek nem magától értetődőek számunkra.”

A szeretetnyelvekről talán már sokan hallottunk. Gary Chapman, keresztyén amerikai író rakta le a fogalom alapköveit, amelyet ma sok tanácsadáson, valamint terápiákban is használnak. Nem csak az alapokat fogalmazta meg, de tovább is fűzte több tízéves tapasztalatain nyugvó elgondolásait, amelyet sorra megjelenő kötetei bizonyítanak. Az öt szeretetnyelv tehát nem csak a házasság megfoltozására alkalmazható, de bármely szeretetkapcsolatunkban megállja helyét. Gyermekeinkkel, szüleinkkel, más családtagjainkkal, barátainkkal alakíthatunk boldogabb és meghittebb kapcsolatot, ha megértjük elsődleges szeretetnyelvüket, amelyen, mint anyanyelvükön kommunikálnak a világban élőkkel.

Ugyanis az író szerint szeretetünket ugyanazon a módon fejezzük ki mások iránt, ahogyan anyanyelvünkön megszólalunk, így fordítva is: azon a nyelven értjük leginkább mások szeretetét, amely számunkra a legkézenfekvőbb. És persze ekképp tudunk leginkább megsérülni is. Az első három fejezetben tisztázza a főbb fogalmak hátterét, amelyeket itt fentebb is említettem. De persze nem árulok árultam el előre mindent; például csak akkor tudjuk meg: mi az a „csordultig telt szeretettank”, ha elolvassuk a könyvet. Illetve, hogy mit jelent, ha ez a tank üres! Érdemes belelapozni, talán pontot tehetünk néhány rég elkezdett mondatunk végére.

A két ember közötti kommunikáció akkor szenved csorbát, ha eltérő szeretetnyelven próbálnak beszélni egymáshoz: előfordulhat, hogy nem értik meg egymást maradéktalanul. Már pedig elő is fordul! Sokszor csak azután, ha feloszlik szerelmes ködfátyol. És – esetünkben – a házaspár ott találja magát boldogtalanul, kiüresedett hétköznapjaikba szorulva, rosszabb esetben egymást bántva csípős megjegyzéseikkel, egyik veszekedésből a másikba sodródva. De akkor hogyan segíthet rajtuk Chapman könyve? Ha megtanulják párjuk szeretetnyelvét. Azt, hogy hogyan is közeledjenek egymáshoz, hogyan fejezzék ki szeretetüket, érzéseiket oly módon, amely eddig nem volt egyértelmű a számukra.

Az öt szeretetnyelv:

  1. elismerő szavak
  2. minőségi idő
  3. ajándékozás
  4. szívességek
  5. testi érintés.

A hosszú távon életben tartott szeretet tehát választás dolga, mégpedig nem egyszeri választásé, hanem mindennap meghozott döntések sorozata: „Azok a cselekedeteink fejezik ki legjobban szeretetünket, amelyek nem magától értetődőek számunkra.”

A könyv élő példákon keresztül mutatja meg nekünk átlagos házasságok hús-vér életét, gondjait, hétköznapjait. A házastársaknak nevük van, munkahelyük, jó vagy rossz szokásaik. Sok helyütt gyerekek is vannak. Máshol előző házasságok zavarják a vizet. Olykor válsághelyzetek is előfordulnak, vagy épp megjelenik egy harmadik személy. Rengeteg pár a válás szélén fordul házassági tanácsadóhoz, a szakadék peremén állva ismeri meg a szeretetnyelvek fogalmát és csodálatos gyógyító erejét. Minden kapcsolatnak története van.  Beleláthatunk veszekedéseikbe, ismerősnek tűnő problémáikba, vagy kiüresedett életükbe.

Ne aggódjon az sem, aki a könyvet olvasva nem ismerte még fel elsődleges szeretetnyelvét, vagy csak nem egészen egyértelmű számára, melyik lehet a kettő közül – én is ezt a tábort gyarapítom. Az író ugyanis ránk is gondolt: kapunk egy kis gyakorlati útmutatást, példákkal átszőve, ahogy megszokhattuk. Ha pedig tetszett a könyv, ne elégedjünk meg ennyivel: nézzünk utána a szerző további műveinek is, további értékes kincsekre bukkanhatunk!

Sóvágó Nikolett

Gary Chapman: Egymásra hangolva

Hamat KIadó, 2015
164 oldal