Carolyn Leutwiler: Páratlanság újraértelmezve

paratlansag_l

Lehetséges megélni az életet a maga teljességében? Egyedülállóként páratlanul gazdagon? És miért megint Jézus a válasz?!

Az egyedülálló nők – még a keresztyének is – legyenek akárhány évesek, időnként bizony felteszik az ezekhez hasonló kérdéseket. Ezen nem lepődök meg, mert gyakran tapasztalom, hogy egy-egy nő boldogságának kulcsát mások egyedül abban látják, hogy van-e barátja, vőlegénye, férje, gyereke(i). Persze, ezeknek a hiánya nagyon megkeserítheti az életünket, ezt nem szabad tagadni; az élet természetes része, hogy társra vágyunk és örülünk neki, ha megtaláljuk. Azonban akár kapcsolatban él valaki, akár nem, az élete csak akkor lehet rendezett, ha az első helyen az azt megillető dolog áll, és ez bizony nem egy férfi. „Bármilyen nehéz is felfognunk, Isten bensőséges kapcsolatra vágyik, mégpedig velünk! Mivel minden más kapcsolatunk ebből a viszonyból táplálkozik, prioritást kell kapnia az életünkben.”

Carolyn Leutwiler nem szúrja ki a szemünket üres frázisokkal, hanem két lábbal a földön állva és reményekkel telve körbejárja nemcsak a párkeresés, de az élet kérdéseit is. Beszél a hamis tündérmesékről, a rossz és a szenvedés eredetéről, korunk társadalmáról, a randevúzásról, a hitélet lehetőségeiről, a szolgálatról, de még a hobbik fontosságáról is. Filmes, irodalmi és saját életéből vett példákat használ, hogy bemutassa egy egyedülálló nő lehetőségeit. Néhány ezek közül csak az amerikai kultúra része, de a mondanivaló így is világos marad. Mindezt bibliai igékkel fűszerezi. Sok gyakorlati ötletet ad, valamint az alapos átgondolást segítő kérdéseket találhatunk minden fejezet végén.

Érdemes tudni az írónőről, hogy éveket töltött Manhattanben, ahol egy gyülekezetben, a Redeemer Presbyterian Churchben dolgozott. Azalatt komolyan foglalkozott operaénekléssel és írással is. Műve eredetileg 2008-ban jelent meg, amikor még nem ismerte férjét, Bill Campbellt. 2011-ben találkoztak és kötöttek házasságot. Ebben az időben a Covenant Theological Seminary egy teológiai jellegű mesterképzését végezte St. Louis-ban.

Csorvássy Zsófia Fruzsina

Carolyn Leutwiler: Páratlanság újraértelmezve

Harmat Kiadó, 2016

144 oldal

A könyv kikölcsönözhető a Gyülekezet könyvtárából.