C.S.Lewis: A csendes bolygó

c-s-lewis-a-csendes-bolyg

Egészen addig, amíg a kezembe nem került C. S. Lewis A csendes bolygó című sci-fije, azt hittem, hogy a sci-fi irodalom alfája Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak c. műve és omegája az Asimov-trilógia. Nos, tévedtem.

A csendes bolygó egy rendkívül izgalmas kérdésre keresi a választ, mégpedig arra, hogy van-e a Föld bolygón kívül értelmes élet, és ha igen, akkor milyen is az. Bevallom, a tiszta éjszakai égboltra tekintve magam is eltűnődtem már, mi lenne, ha egyszer idegen bolygóról származó lények jelennének meg, akik le akarják igázni a Földet, mondjuk úgy, mint A függetlenség napja c. filmben. Vajon képesek lennénk-e felvenni a harcot, meg tudnánk-e védeni az otthonunkat, ahogy Will Smith karaktere tette? Vagy éppen pont az ember az, aki felfedezve az űr meghódításának módját pusztítaná ki a más fajokat az élettér (Lebensraum) érdekében, ahogy teszi ezt az állati fajokkal itt, a Földön? Lewis pontosan erre a kérdésre adja meg a maga válaszát, ami sajnos, kissé elkeserítő az emberiségre nézve.

Clive Staples Lewis (1898-1963) élete nagyon érdekesen alakult. Gyermekkorában elveszítette édesanyját, s vele a biztonságot adó otthont is, különböző kollégiumokban tanult Angliaszerte. Elveszítette hitét Istenben, ateistaként élt hosszú évekig, mígnem megismerkedett J. R. R. Tolkiennel (aki a világszerte méltán népszerű A Gyűrűk Ura trilógia szerzője) és egymást erősítve a hitben, megtért. Ehhez az élményhez kapcsolódva írja a Surprised by Joy (Az öröm vonzásában) c. önéletrajzi ihletettségű írásában: ,,1929 húsvét utáni időszakban beadtam a derekam, s talán mint olyan valaki, aki egész Angliában a legkedvetlenebbül és a leginkább vonakodva tért meg, elismertem, hogy az Isten-Isten”.

A csendes bolygóban a főszereplő hívő Ransomot egy kísérlet céljából elrabolják, és áldozati bárányként elhurcolják egy ismeretlen bolygóra, ahol megszökik és menekülés közben megismerkedik Malacandra lakosságával, szokásaikkal, életmódjukkal, miközben elsajátítja a nyelvüket és barátokat szerez. Malacandra hitvilága emlékeztet a miénkre, van Maleldil (Isten), aki teremtette a világot, és a Fia. Minden bolygónak van egy Oyarsája, aki felügyeli a bolygó életét és közvetíti Maleldil üzenetét, mint az arkangyalok. Az űr általában fenyegetően sötét, itt azonban vakító fény önt el mindent, Ransom mennynek nevezi, mivel úgy érzi, itt közel van Istenhez, s így nincs oka rettegni az ismeretlentől. Oyarsával beszélgetve rádöbben, hogy a Föld lakossága eltávolodott Maleldiltől a ,,Görbült” Oyarsájuk tanácsára, aki a bukott angyalnak, a Sátánnak feleltethető meg. Kérdés, hogy visszatérve a Földre tud-e változtatni az emberek gondolkodásmódján, s hogy mi magunk is képesek vagyunk-e ellenállni a Kísértőnek, s megmaradni Isten útján.

Erdős Márta

C.S.Lewis: A csendes bolygó

Harmat Kiadó, 2006

252 oldal

A Könyvajánló könyvei kikölcsönözhetőek az Egyetemi Gyülekezet könyvtárából.