Bruce E. Olson – Brucko

bruce-e-olson-bruchko-6346176-nagy

Te megtaláltad már az utadat? Azonban még mielőtt válaszolnál, kérlek, engedd meg nekem, hogy egy kis magyarázatot fűzzek a kérdésemhez. Út alatt nem egy szokványos leaszfaltozott vagy macskakővel burkolt útra gondolok, hanem arra, amelyet Isten jelölt ki számodra. Ha még te is azok táborába tartozol, akik a kérdésemre nemleges választ adnának, akkor szeretném figyelmedbe ajánlani Bruce Olson életének megdöbbentő történetét. Talán segítségedre lehet az ő ámulatba ejtő története.

Ez a könyv azt az igaz történetet meséli el, hogy egy egyszerű amerikai fiúnak hogyan sikerült egyedül Istenre támaszkodva megváltoztatnia egy vad dél-amerikai indián törzs, a motilone indiánok az életét.

Természetesen nagyon hosszú és rögös volt az addig elvezető út. Kezdve ott, hogy főhősünk miután gyermekként megtért, Isten elhívásának eleget téve 19 évesen minden szülői tiltakozás ellenére, gyakorlatilag pénz, támogatók és megfelelő nyelvtudás nélkül nekivágott, hogy megkeresse ezt a dél-amerikai indián törzset és hirdesse nekik az evangéliumot.

Sok megpróbáltatáson ment keresztül, de ezek során soha sem szűnt meg imádkozni, és így minden nehézségen keresztül jutott. Amikor elért a motilone indiánokhoz, együtt élt velük, megismerte a szokásaikat, megtanulta a nyelvüket, lassan egy lett közülük, és a meglévő szokásaikat és legendáikat felhasználva Istenhez segítette őket.

A könyv tanulsága nem feltétlenül az, hogy mindenki most azonnal csomagoljon össze egy nagy bőröndbe, majd utazzon el egy távoli egzotikus országba misszionáriusként szolgálni. Hanem inkább az, hogy ha megtaláljuk Jézust és elfogadjuk Őt életünk urának, figyeljünk az Ő szavára. Ha ennek megfelelően tudunk élni, akkor bárhova is vezessen az utunk, legyünk éppenséggel diákok, bolti eladók, orvosok vagy akár tanítók, tudunk másoknak segíteni, és ezáltal mi is részeseivé válhatunk az Ő országa építésének.

Szabó Mihály

Bruce E. Olson – Brucko

Strang C. C. Magyar Meghatalmazottja, 1991

195 oldal