TALI

Mi az a TALI? Gyülekezetünk egyik programja, mely segíteni szeretne, hogy az Istennel való kapcsolatod egyre jobban elmélyüljön. Hogyan működik a TALI (TALálkozzunk Imádkozni!)? Találj két szimpatikus embert (lehet gyülekezeti tag, vagy sem), akikkel hetente találkoztok egy fél órára – tetszőleges helyen és időben – azért, hogy

(1) beszélgessetek arról, ki hogy van,

(2) együtt olvassátok a Bibliát és

(3) közösen imádkozzatok.

Pofon egyszerű, mégis hihetetlen erő van az ilyen találkozásokban, mert megvalósul, amit Jézus ígért: ha ketten, vagy hárman összegyűlünk a nevében, ő ott van.

A TALI-t teljesen SZABADON formálhatjátok. Összeszedtünk viszont néhány tanácsot, amik segíthetnek, hogy megtaláljátok a számotokra leginkább megfelelő formát, hogy a találkozásotok valóban hasznos legyen:

  • Figyeljetek a rövidségre: mind a három körben (ki hogy van; bibliaolvasás és az üzenetével kapcsolatos személyes gondolataink megosztása; imádkozás) próbáljatok rövidek lenni, hogy az egész alkalom lehetőség szerint ne legyen hosszabb fél órától, így a következő találkozásotok előtt senkinek nem fog eszébe jutni: Ajj, már megint el fogjuk húzni…! 😀 Ebben segíthet, ha óra előtt találkoztok, és mindenki tudja, xx:yy-ra be kell fejezni. Természetesen, ha mindhárman igénylitek, hogy tovább tartson fél órától, hajrá 😀
  • Fordítsatok időt a megfelelő helyszín kiválasztására, amit  mindenki a lehető legkevesebb idő alatt tud megközelteni, hogy ne kelljen senkinek háromnegyed órát utaznia az alkalom előtt és után, mert így a teljes TALI több, mint egy órát venne el az idődből. Ez sem túl motiváló… 😀 Az Egyetemi Templomba pl. szinte bármikor jöhettek órák közben. Keressétek Barbit, vagy Gergőt, hogy átbeszéljétek, mikor jönnétek.
  • Javasoljuk, hogy hetente találkozzatok, mert így válhat az életritmusod részévé a találkozás és így indíthat el változásokat az életedben. Ha ritkábban találkoztok, mondjuk kéthetente, előfordulhat, hogy ha kimaradna egy alkalom, akkor egy hónapban már csak egyszer találkoznátok. De természetesen ez a javaslat sincs kőbe vésve.
  • Legalább egy ember imádkozzon hangosan közületek. Az imádkozás egy nagyon intim dolog és idő kell hozzá, míg valaki eljut odáig, hogy hangosan imádkozzon. Fokozatosan fog kialakulni közöttetek olyan kapcsolat a csoportban, hogy meg mertek nyílni egymás előtt akár imdáságban is. Ha egy valaki már mer hangosan imádkozni közöttetek, könnyebb megtörni a csendet, ha pedig úgy éreznéd eljött az alkalom, te is csatlakozhatsz hozzá. Természetesen Isten hallja a magunkban elmondott imádságokat is, nem ezért jó, ha így imádkoztok. Nagyon személyessé teszi a közösségeteket, amikor hallod, hogy valaki érted imádkozik és másnak segítesz, ha hallja, hogy érte mondasz imát.
  • Ezek csak javaslatok. SZABADON alakítsátok a saját TALItokat. A lényeg, hogy ápolja, segítse az Istennel való kapcsolatotokat, melyben közösen növekedtek, formálódtok és egy örömtelibb keresztyénséget élhettek meg a hétköznapokban.

Level 2: Ha annyit kaptok az alkalmak során, hogy másokkal is szeretnétek megosztani, egyenként keressetek másik két-két embert, akikkel szintén találkoztok egy fél órára hetente.

Próbáld ki, és oszd meg velünk is a tapasztalataidat/javaslataidat.  Addig is, ezekhez a találkozásokhoz készítettük az alábbi gondolatébresztőket, amiket egy TALI alkalmával felolvashattok a bibliakolvasást követően.

Lukács evangéliuma

1,1-4: Neked és nekem már kézenfekvő, hogy kezünkben/telefonunkon ott a Biblia, elérhetőek az evangéliumok, Jézus életének története. Annyira egyértelmű, hogy nem is gondolkodunk el rajta, hogy mindez mire jó, mire használhatjuk. Lukács célja az volt, hogy bemutassa, hogy mennyire biztos és szilárd az, amire a hitünket építjük. Hogy megismerhessük és hogy dönthessünk mellett annak alapján, amit mi, a leírtakon keresztül megtapasztaljunk. Vágj bele ebbe az izgalmas utazásba és keress egy olyan dolgot, amikor neked segített az, hogy olvashattad a Bibliát, mert ez segített neked a hitedben, az Isten megismerésében.

1,5-25: Zakariás és Erzsébet. Egy hitben járó idős pár, akikre talán senki semmi rosszat nem tudott mondani. Mégsem lehetett gyermekük. Isten büntetése lenne ez valami titkos bűn miatt, amiről senki nem tud? Nem így van, ez világosan kiderül az igerészből. Nem így működik a világ – hála Istennek – hogy vissza tudnánk következtetni: Nem úgy megy az iskolában, ahogy szeretnénk, nem úgy alakul a párkeresésünk/párkapcsolatunk, ahogy szeretnénk, tehát Isten büntet minket valamiért. Isten veled és általad is csodákat tervez. Ne hagyd, hogy akadályozzon ebben a téves bűntudat, hanem engedd, hogy Isten mindent elfogadó szeretete egyre inkább felszabadítson a neki élt hálás életre.

1,26-38: Szinte magunk előtt látjuk a képet, hogy mennyire meglepődhetett Mária, amikor közölte vele az angyal, hogy milyen feladatot szánt neki Isten. Érdekes a választás, mert semmi magyarázat nincs arra, hogy miért éppen ő. De mégis. Isten így látta jónak. Isten biztos volt benne, hogy a választása helyes, még ha sokan akkor és azóta is kétségbe vonták ezt a döntését. Biztos, hogy a te esetedben is volt már olyan meglepetés, amikor Isten nem arrafelé vitt, amerre szerinted logikus lett volna. Sőt, talán éppen az ellenkező irányba. Emlékezz vissza egy ilyenre és gondold végig, hogy visszanézve hogyan foglal az helyet az életedben!

1,39-56: Két leendő kismama négyszemközti (?) örömteli és izgatott beszélgetésébe hallgathatunk itt bele. Lányként talán könnyebben tudod magad beleképzelni ebbe a helyzetbe – társuljon ehhez akár inkább öröm, akár inkább félelem – fiúként talán nehezebben. Egy közös pont azonban nemtől függetlenül van Mária és minden keresztyén között, hiszen a mi életünkben is megszületőben van Krisztus. Napközben a campuson sétálva gondolj bele, mit jelent ez a te életedben! Milyen érzéseket vált ki belőled? Mennyi felelősségérzést és örömet ad számodra ez a tudat, hogy bár lehet nem látják rajtad az emberek, Krisztust hordod magaddal mindenhova.