TALI

Mi az a TALI? Gyülekezetünk kísérleti stádiumban lévő programja, mely a keresztyén életstílusban való elmélyedést hivatott szolgálni a gyülekezet határain kívül és belül. Hogyan működik a TALI (TALálkozzunk Imádkozni!)? Találj két szimpatikus embert (lehet gyülekezeti tag, vagy sem), akikkel hetente találkoztok egy fél órára – tetszőleges helyen és időben – azért, hogy

(1) beszélgessetek arról, ki hogy van,

(2) együtt olvassátok a Bibliát és

(3) közösen imádkozzatok.

És ha ez megvan, kérd meg őket, hogy ők is keressenek másik két-két embert, akikkel szintén találkoznak egy fél órára hetente. Hihetetlen erő van az ilyen találkozásokban, mert megvalósul, amit Jézus ígért: ha ketten, vagy hárman összegyűlünk a nevében, ő ott van. Próbáld ki, és oszd meg velünk is a tapasztalataidat.  Addig is, ezekhez a találkozásokhoz készítettük az alábbi gondolatébresztőket, amiket egy TALI alkalmával felolvashattok.

Lukács evangéliuma

1,1-4: Neked és nekem már kézenfekvő, hogy kezünkben/telefonunkon ott a Biblia, elérhetőek az evangéliumok, Jézus életének története. Annyira egyértelmű, hogy nem is gondolkodunk el rajta, hogy mindez mire jó, mire használhatjuk. Lukács célja az volt, hogy bemutassa, hogy mennyire biztos és szilárd az, amire a hitünket építjük. Hogy megismerhessük és hogy dönthessünk mellett annak alapján, amit mi, a leírtakon keresztül megtapasztaljunk. Vágj bele ebbe az izgalmas utazásba és keress egy olyan dolgot, amikor neked segített az, hogy olvashattad a Bibliát, mert ez segített neked a hitedben, az Isten megismerésében.

1,5-25: Zakariás és Erzsébet. Egy hitben járó idős pár, akikre talán senki semmi rosszat nem tudott mondani. Mégsem lehetett gyermekük. Isten büntetése lenne ez valami titkos bűn miatt, amiről senki nem tud? Nem így van, ez világosan kiderül az igerészből. Nem így működik a világ – hála Istennek – hogy vissza tudnánk következtetni: Nem úgy megy az iskolában, ahogy szeretnénk, nem úgy alakul a párkeresésünk/párkapcsolatunk, ahogy szeretnénk, tehát Isten büntet minket valamiért. Isten veled és általad is csodákat tervez. Ne hagyd, hogy akadályozzon ebben a téves bűntudat, hanem engedd, hogy Isten mindent elfogadó szeretete egyre inkább felszabadítson a neki élt hálás életre.

1,26-38: Szinte magunk előtt látjuk a képet, hogy mennyire meglepődhetett Mária, amikor közölte vele az angyal, hogy milyen feladatot szánt neki Isten. Érdekes a választás, mert semmi magyarázat nincs arra, hogy miért éppen ő. De mégis. Isten így látta jónak. Isten biztos volt benne, hogy a választása helyes, még ha sokan akkor és azóta is kétségbe vonták ezt a döntését. Biztos, hogy a te esetedben is volt már olyan meglepetés, amikor Isten nem arrafelé vitt, amerre szerinted logikus lett volna. Sőt, talán éppen az ellenkező irányba. Emlékezz vissza egy ilyenre és gondold végig, hogy visszanézve hogyan foglal az helyet az életedben!

1,39-56: Két leendő kismama négyszemközti (?) örömteli és izgatott beszélgetésébe hallgathatunk itt bele. Lányként talán könnyebben tudod magad beleképzelni ebbe a helyzetbe – társuljon ehhez akár inkább öröm, akár inkább félelem – fiúként talán nehezebben. Egy közös pont azonban nemtől függetlenül van Mária és minden keresztyén között, hiszen a mi életünkben is megszületőben van Krisztus. Napközben a campuson sétálva gondolj bele, mit jelent ez a te életedben! Milyen érzéseket vált ki belőled? Mennyi felelősségérzést és örömet ad számodra ez a tudat, hogy bár lehet nem látják rajtad az emberek, Krisztust hordod magaddal mindenhova.