Karl Frielingsdorf: Istenképek

covers_244623

A könyv alcíme lehetne ez is: Ne zárd Istent egy dobozba – olvasható mindez egy kockába zsúfolva egyik kedvenc pólómon.

A körülöttünk élő Istent ismerő embereket szemlélve észrevehetjük, hogy sokuk milyen elgyötörtté válik, ha Istenről van szó. Miért van ez így? Erről ír Karl Frielingsdorf jezsuita szerzetes, a valláspedagógia és a pasztorálpszichológia professzora is. Nagy gyakorlati tapasztalattal rendelkezik: számos beszélgetés, ön- és istenismereti képzés levezetése után foglalta össze gondolatait.

Az Isten közelségét kereső ember sokszor nem is Istennel, hanem egy saját magának gyártott megbetegítő, démonikus istenképpel ápol szoros kapcsolatot. Természetesen mindannyiunk istenképe valamelyest torz, de nem mindegy mennyire; mint ahogy az sem mindegy, képesek vagyunk-e azon változtatni. Frielingsdorf azokról a negatív és hamis istenképekről beszél, amiknek a gyökerét a gyermekkorban kell keresni, és amiknek kialakulásáért leginkább a szülők felelősek. Tapasztalatai alapján úgy véli, ezek romboló hatása a legnagyobb. Szó esik a könyörtelen, büntető Bíró-istenről, az életellenes Halál-istenről, a felügyelő Könyvelő-istenről, és a hajszoló Teljesítmény-istenről. Mindegyik nyomasztó istenkép helyett a szerző figyelmünkbe ajánl egy konkrét reményt keltő változatot: az irgalmas és szerető Istent, az élet Istenét, a Jó Pásztort és a termékenység Istenét.

A könyvet olvasva sem szabad átesnünk a ló túloldalára, az is hiba, az is gyermeki hozzáállás lenne – hiszen például Isten valóban Bíró, csak nem könyörtelen. A szerző az életet megnyomorító terhek letételéről ír és az örömteli, nagykorúvá váló istenkapcsolatot ajánlja azok helyett.

Vékony könyv, de olvasása nagy odafigyelést igényelt. Gyakran hirtelen vált gondolatmenetében. Mivel Frielingsdorf katolikus, így szóhasználata, példái és megjegyzései néha idegennek, furcsának tűntek. Ha más is így érezne, kérem, olvassa el a vonatkozó tanításokat, vagy kérdezze meg lelkipásztorát, katolikus barátját.

Ajánlom a könyvet azoknak, akik szeretnék a saját és mások hitét, istenképeit jobban megismerni, megérteni. Valamint azoknak is, akiknek saját problémáik megoldásában segítséget nyújt, ha átérezhetik mások nehézségeit.  

Csorvássy Zsófia Fruzsina

Karl Frielingsdorf: Istenképek

Szent István Társulat, Budapest, 2007

86 oldal