William Paul Young: A viskó

Ki ne szerette volna már alaposan számon kérni Istent?  Életünk tragédiái és a világban tapasztalható gonoszság egyaránt magyarázatra szorulnak. Az igazán balsorsú emberek pedig még Isten válaszaival is kénytelenek megbirkózni.

Mackenzie gyermekkorától kezdve fájdalmakat hordoz a lelkében. Édesapja részeges ember volt, aki nem vetette meg az erőszakot sem. Egy nap megelégelte apja kegyetlenségét és elszökött. Az elkövetkező évek keményen teltek, Mack megtanult gondoskodni önmagáról. Később megismerkedett feleségével és immáron öt gyermekükkel boldog családot alkotnak.

Sajnos örömüket rettenetes tragédia árnyékolja be, Mackenzie élete felborul, és ismét tehetetlen áldozattá válik. Szerettei támogatják, de ők is kénytelenek hordozni a saját fájdalmaikat. Ilyen körülmények között pedig hamar a keserűség veszi át az uralmat élete felett.

Mack azt teszi, amit sokan mások is ilyen helyzetben: elfojtja érzéseit és néhány panaszos Istennek címzett gondolaton kívül senkivel nem beszéli meg azokat.

Egy nap azonban furcsa levelet talál postaládájában, ami a Mindenhatótól érkezett. Meghívás áll benne, amit a főhős csak vonakodva fogad el. Rossz tréfának gondolja csupán az üzenetet, de kíváncsisága felülkerekedik aggodalmain.  Elutazik hát a találka színhelyére.

Legnagyobb meglepetésére Isten komolyan gondolta üzenetét és tárt karokkal vár rá. Ez már önmagában is sokkoló élmény, pláne, ha belegondolunk, hogy még csak nem is egy szakállas öregemberről van szó. Sőt, nem is égő csipkebokor alakjában fogadja Macket.

C. S. Lewis egyik regényének hőse így nyilatkozott az Istennel való találkozásról:

„Most már tudom, Uram, miért nem válaszolsz. Te magad vagy a válasz. Színed előtt elhal minden kérdés.”

Szerencsénkre Mackenzie-t nem ilyen fából faragták és így tanúi lehetünk egy izgalmas párbeszédekkel és heves vitákkal teli hétvégének.

Valóban jóságos az Isten? Van határa a megbocsátásnak? Hol volt a Mindenható a tragédiáink közepette?

Többek között ezeket igyekszik Paul Young főhőse megbeszélni az Atya Istennel, Jézussal és a Szentlélekkel a viskóban töltött hétvége alatt.
Szabó Kristóf

William P. Young: A viskó

Immanuel, 2009

260 oldal