Rick Warren: Céltudatos élet

rick-w-cltudatos-let

„Ha szeretnénk kideríteni, miért is születtünk meg erre a bolygóra, Istennél kell kezdenünk: hiszen az ő szándékai szültek minket, az ő céljaira.”

A könyv írója Rick Warren, ismert amerikai író és lelkész. Ő az alapítója és vezető lelkésze az Egyesült Állomok nyolcadik legnagyobb gyülekezetének. Három diplomát is szerzett. Már az egyetemi évei alatt és után is számos programot indított és irányított nagy sikerrel. 2013-ban, mentális betegségben szenvedő fia öngyilkos lett. Éppen emiatt egy olyan szolgálatot alapított, ami taníthatja a gyülekezeti tagokat, hogy hogyan segíthetnek a mentális betegségekkel küzdőknek és egy év alatt már tízezren fordultak hozzá.

A céltudatos élet című könyve már több mint harminc millió példányban kelt el.  Lényegi mondanivalója vagy inkább célja a könyvnek, hogy segítsen megtalálni az életünk értelmét úgy, hogy Istenre tekintünk. Ezzel kapcsolatban tartalmaz egy nagyon szép mondatot a könyv: „Isten nem csak kiindulópontja, hanem forrása is életünknek. Az ő Igéjéhez, és nem a világ bölcsességéhez kell fordulnunk, hogy megtaláljuk életünk értelmét.”

A könyv negyven rövid, pár oldalas fejezetre oszlik.  Ezáltal valóban egy „lelki utazást” kínál az olvasó számára a könyv. Minden fejezet végén három soros összefoglaló található, ami segít az olvasónak, ebben az „utazásban”. Az első, az „elmélkedjünk rajta”, a második a „tanuljuk meg” a harmadik a „gondoljuk át”. Személyes véleményem, hogy naponta egy fejezetet célszerű olvasni, mert ez igazán egy olyan könyv, amit emésztgetni kell, átgondolni, hogy meg tudjuk érteni az adott fejezet lényegi mondanivalóját saját magunk számára.

A könyv segít egyes dolgokat jobban megérteni, segít elmélyíteni az érzéseinket az adott témával kapcsolatban, vagy akár átformálni a hozzáállásunkat bizonyos kérdésekhez. A könyv minden fejezetében megmutat valamit, rávilágít valamire az élettel és a hitünkkel kapcsolatban. Néhányat személyes kedvencemet szeretnék megemlíteni ezek közül: ne magunkat helyezzük a középpontba, hanem Istent;  ne keseredjünk el, ha baj ér minket, mert Istennek célja van ezzel; minden érte van;  Isten örömére teremtetett az ember;  a békességhez vezető út az életcél megtalálása. Ilyen és ezekhez hasonló hasznos témákban tud segítséget nyújtani a könyv. Nekem rengeteget segített, és személyes kedvencemmé vált; mindenki figyelmébe bátran ajánlom, csak tanulni lehet belőle.

Szamos Gabriella

Rick Warren: Céltudatos élet

Keresztény Ismeretterjesztő Alapítvány

316 oldal