Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

gary-chapman12-dolog-amit-j-lett-volna-tudni-az-eskvm-eltt

Mindig jobb mások hibáiból tanulni – különösen, ha a házasságról van szó. Ebben a könyvben vallásoskodó, kegyes máz és az izgalmas, de kényes témák kerülgetése nélkül tanulhatsz a sikeres keresztyén házasság alapjairól.

Gary Chapman szerint „senki sem azzal a céllal köt házasságot, hogy aztán később elváljon. A válások oka abban keresendő, hogy a párok nem készülnek fel kellően a házasságra, és nem képesek összehangoltan együttműködni… A párok nagy része sokkal nagyobb figyelmet szentel az esküvő előkészületeinek, mint az utána következő éveknek, pedig az esküvő csupán néhány óráig tart, a házasság viszont – reményeink szerint – életünk végéig.”

Chapman amerikai keresztyén író és pszichológus, aki saját tapasztalatai mellett a több évtizedes házassági tanácsadói munkája során levont tanulságokat osztja meg itt olvasóival. 12 problémakört mutat be a párkapcsolat védelme érdekében, amiket maga sem tudott házassága előtt.

Gondoltál már arra, hogy például a szerelem nem elég biztos alap a jó házassághoz? Vagy, hogy a nézeteltérések veszekedés nélkül is megoldhatók? Hogy a bocsánatkérés az erő jele? Hogy a pénzügyek kezelését előre meg kell terveznetek? Hogy a kölcsönös szexuális beteljesülés nem jön létre magától? Hogy egy egész családba házasodsz be? Fejezetről fejezetre üdítő szókimondással fejti ki Chapman ezeket a kérdéseket. Egyéb szempontokat is összegyűjtött – mint például a kommunikáció, konfliktusmegoldás, házassági szerepek, a személyiségbeli különbségek összehangolása –, melyeknek közös átgondolása boldogabbá teheti a párokat.

Ezt a könyvet nem elég olvasni, ki is kell próbálni a leírtakat, hogy hasznát vehesd. Kezd azzal, hogy elgondolkodsz vagy elgondolkodtok a pároddal a fejezetek végén feltett kérdésekről, és őszintén elbeszélgettek ezekről, egymás véleményét tiszteletben tartva!

Aki társra vágyó, vagy a párkapcsolat elején álló, akár már eljegyzett, esetleg házas, egyaránt használható útmutatást nyerhet a könyvből!

Péter-Szarka László

 

Gary Chapman: 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt

Harmat Kiadó, 2012

146 oldal