Mi is a Csillagpont? A Csillagpont egy kétévente megrendezett református ifjúsági találkozó, ami alkalmanként több ezer 14-35 éves fiatalt vonz. Többet kínál az egyszerű fesztiváloknál: a Csillagpont egyben lelki alkalom is, ahol tényleg feltöltekezhetsz.

Csillagponton először 2003-ban, Bodajkon találkoztak a református fiatalok, aztán minden egyes találkozó alkalmával egyre többen és többen lettek. Debrecen (2005), Sárospatak (2007), Fadd-Dombori (2009), Tata (2011, 2015) és Mezőtúr (2013) után ismét Debrecen fogadja be a rendezvényt.

Ebben az évben 2017. 07. 25. – 29. között Debrecenbe várjuk a Kárpár-medence református fiatalságát. Az idei találkozó témája: „Re:formálj!” Az elmúlt években igei gondolatok mentén körbejártuk  az érintés, identitás, bizalom témakörét, idén pedig Jézus újjáformáló szerepét vizsgálhatjuk meg; saját kapcsolatunkat a reformációval és Jézussal gondolhatjuk át mélyebben.

Ez mind szép és jó, de miért válasszam a sok nyári program közül pont a Csillagpontot? A Csillagpont különlegessége, hogy – szemben más fesztiválokkal – fiatalok szervezik fiataloknak. Az egész találkozó alatt a saját korosztályod tagjaival találkozhatsz és oszthatod meg gondolataid. Együtt kezdhetitek a reggelt egy csendes áhítattal, elmélyülhettek a főelőadás személyhez szóló igei üzenetében, melyet kiscsoportban a többi fiatal testvérrel vizsgálhattok meg különböző szemszögekből, a saját és egymás látásmódja és megtapasztalása alapján.

Ezután a finom testi táplálék is sorra kerülhet a lelki után. A jó ízű falatozás mellett pedig már meg is tervezhetitek, hogy az esti előadás előtt milyen érdekes programokkal töltsétek a délutánt –sport, párkapcsolati / önismereti vagy más előadások, kávézók / koktélbárok és még sorolhatnám hosszasan… – vagy előre tervezve az esti dicsőítést, esetleg a Margaret Island koncertjén történő csápolást szervezhetitek le egymás között.

Kétévente nyílik lehetőség a Kárpát-medence legnagyobb református találkozóján részt venni, ahol sok különleges program színesíti a palettát, tökéletes lehetőséget nyújtva a szórakozásra, feltöltődésre. Én úgy gondolom mégis, hogy a találkozások különlegesebbek. Találkozni régi ismerősökkel, akik már más utakon járnak, mégis benne vannak a szívünkben. Olyan emberekkel ismeretséget kötni, akik messzebb élnek tőlünk, de ugyanaz a lelkület van bennük is, és hasonló dolgokat élnek meg. Ragadjuk meg a lehetőséget a találkozásokra! És igaz az Isten- és önismeretre is. Számos kérdésünk van, amire otthon talán a lelkész nem válaszol, vagy fel se merjük tenni. Merj kérdéseket feltenni magadnak és kérdezni másoktól, így a kiscsoportos alkalmakon és délutáni szemináriumokon választ kaphatsz rájuk.

Nekem ez már a harmadik Csillagpontom lesz, és eddig ez ígérkezik a legkülönlegesebbnek számomra. Hálás vagyok, hogy a szülővárosomba érkezhet a találkozó, és itt fogadhatlak titeket a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet és a Csillagpont stábjának tagjaként. A mezőtúri találkozón még a gyülekezetünk kiállítását segítettem, Tatán már kiscsoportot vezettem, idén pedig egy munkacsoportot irányíthatok Isten kegyelméből. Minél többet adok neki az időmből és a szolgálatomból, Ő annál többet tud visszaadni és megáldani. Számtalan emléket és barátot adott a Csillagpont, akikkel még ma is örömmel és szeretetben tudunk találkozni. Itt formálódhattam azzá a keresztyénné, aki most vagyok.

Tapasztalt csillagpontosként ezt szeretném továbbadni Isten országát építve a több száz önkéntessel együtt régieknek és újaknak egyaránt. Ezért hoztuk közelebb helyileg a Csillagpontot a határon túli testvéreinkhez – Marosvásárhelytől kezdve Kolozsváron át Beregszászig és még tovább.  Márciusban Szegeden, a Református egyetemisták Kárpát-medencei találkozóján már megélhettük az egységet, a találkozást és egy mai, dinamikus és élő egyház varázsát. Ezt szeretnénk folytatni most a Csillagponton is.

Egy kedves gondolat az áprilisi Zsinati Ifjúsági Fórumról: „… (a fiatalok) ne csak az egyház jövője, hanem jelene is lehessenek, mint felelősen gondolkodó, tevékeny egyháztagok.” Gyere te is, formáljuk önmagunkat és a mi református egyházunkat. Re-formálj!

Máté Tibor