C.S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

c-s-lewis-mig-arcunk-nem-lesz-300x456

Egy háromszintes könyv: Elsőre mitológiai mese, másodjára női fejlődésregény, harmadjára pedig vádirat formájú Isten-keresés.

Clive Staples Lewist leginkább a Narnia krónikáiról ismeri a világ és valóban, a hét kötetes (mese)regényciklus méltán lett híres. A civilben oxfordi, illetve cambridge-i professzor azonban ennél sokkal többet is fel tud mutatni és itt elsősorban nem az irodalomtörténeti munkásságára gondolok. J Tizenévesen elhagyta a családból hozott hitét, hogy aztán a harmincas évei elején nem kisebb ember, mint a Gyűrűk Ura írójaként ismert  J.R.R. Tolkien hatására (is) már elkötelezett keresztyén legyen, aki írásaiban is kiáll a keresztyénség mellett. Lenyűgöző, inspiráló életút.

A Míg arcunk nem lesz alapja Ámor és Psziché szerelmének története, de ezt a szerző szabadon átírja. Regényében a főszereplő Oruál királynő, Psziché nővére, aki már az első lapon elmondja: „Az isteneket vádolom, legfőképpen azt, aki a Szürke Hegyen lakik. Elmondom az egészet a legelejéről, mintha egy bíróság előtt adnám elő panaszom. Pedig isten és ember között nincs bíró, és a hegy istene sem fog válaszolni”. S a királynő valóban annyira az elején kezdi, hogy könnyen elfelejtjük a lassan induló történet olvasásakor: többről is lesz szó itt még. Az idősödő férfiíró mélyrehatóan és hitelesen festi le a királynő anyai érzéseit, illetve hogy hogyan lesz az ókori Glóm királyának csúnya, megvetett lányából dicsőséges uralkodó, egy szinte XXI. századi karriert felépítő női alak, aki még a nem remélt szerelemre is rálel, igaz, ebben is szabálytalanul, mint ő maga. De a könyv látomásszerű befejezésében még tovább jut Oruál, amikor elmondhatja végre „vádbeszédét”. Várakozásai ellenére azonban az Isten(ek) mégis válaszol(olnak). A válasz azonban sokféleképpen érthető.

A könyv izgalmas lehet női regényként, mert történeti és érzelmi síkon is folyamatosan zajlanak az események. Viszont felfogható női Jób-történetként is, hiszen Orúál is azért vádol, mert hinni akar, vagy ahogy ő mondaná: válaszokat keres az isten(ek)nél a vele történtekre. De a legizgalmasabb talán ebben az örök mítoszban, hogy Lewis egyáltalán nem rágja a szánkba a mondanivalót és a válaszokat. Annyira nem, hogy ha nem gondoljuk végig alaposan az utolsó pár lapot, akkor rá sem jövünk, hogy mi lesz akkor, ha már arcunk lesz, ha végre kimondjunk az isten(ek)nek azt, amit az igazi kérdésünk. Ajánlom a könyvet mint egy izgalmas kalandot elmének és szívnek!

Arany Barbara

C.S. Lewis: Míg arcunk nem lesz

Harmat Kiadó, 2005

232 oldal