C.S. Lewis: Csűrcsavar levelei

csurcsar

Nem hittem volna, hogy ez az alig 130 oldalas, első látásra gyerekkönyvnek tűnő alkotás így elgondolkodtat majd.

Clive Staples Lewis-t szinte mindenki a huszadik század egyik legjelentősebb keresztyén írójának tekinti, holott nem volt kimondottan termékeny szerző: életműve kilenc nagyobb fikciós regényt tartalmaz (melyek közül a legismertebb a hét részes Narnia Krónikái), több keresztény apologetikai mű fűződik a nevéhez (például Az emberiség felszámolása, Keresztény vagyok, A fájdalom, Csodák), összesen pedig kilenc regényt és néhány esszékötetet írt.

Művei közül most az először 1942-ben megjelent Csűrcsavar levelei (The Screwtape Letters) című alkotást mutatjuk be, mely amilyen rövid, olyan mély mondanivalót tartalmaz minden keresztyén ember számára.

A második világháború szörnyűségei késztették Lewis-t arra, hogy nekikezdjen „a” leveleknek: a mű folytatásban jelent meg a The Guardian című lap hasábjain, 1941 májusa és novembere között darabonként két fontért. A szerző úgy mutatja be világunkat 31 leveléből álló művében, melyben minden a megszokott kerékvágásban halad, csakhogy a rossz cselekedeteket az emberek által nem látott teremtmények irányítják.

Adott egy ördög, Csűrcsavar, akinek az a feladata, hogy tanácsokkal lássa el „Ürömvölgyi öccsét”, egy fiatal ördögöt, aki kezdő kísértőként próbál meg boldogulni a világban (neve a Jelenések 8,11-re utal: A csillag neve pedig Üröm, és ürömmé lett a vizek harmada, és sok ember meghalt a vizektől, mert azok keserűvé váltak”). Minden férfinak és nőnek van ugyanis egy kísértője, aki a műben Ellenségnek nevezett Jézussal ellentétben azon mesterkedik, hogy minél több embert nyerjen meg saját atyjának, „ki van a mélységben.”

A 31 levél alatt az Ürömvölgyinek kirendelt férfinak folyamatos próbák elé kell állnia:család, párkapcsolat, társadalom, munka, vallás terén, akárcsak nekünk. Megdöbbentő rájönni, hogy mennyire hasonló helyzetben vagyunk akkor, amikor döntésre kényszerülünk, vagy ha kísértésekkel találkozunk életünk során.

A mű fogadtatása vegyes volt: rengetegen nem értették Lewis szarkasztikus stílusát, még egyházi körökben sem. Maga Lewis azt mondta, hogy mindezt nagyon nehéz volt megírnia; könyvét pedig hiába ajánlotta jó barátjának, J. R. R. Tolkiennek, a Gyűrűk Ura- és Hobbit-trilógiáról ismert szerző undorítónak találta a művét.

A Csűrcsavar levelei népszerűsége máig töretlen, s bár a 20th Century Fox már az ötvenes években megvette a megfilmesítés jogát, még a Narnia Krónikái sikere sem volt elég ahhoz, hogy az alkotást vászonra vigyék.

Dezső Attila

C.S. Lewis: Csűrcsavar levelei

Harmat Kiadó, 1997

168 oldal

A Könyvajánló könyvei kikölcsönözhetőek az Egyetemi Gyülekezet könyvtárából.