Bill Hybels – Őszintén Isten előtt – hogyan válhatunk hiteles keresztyénekké?

oszintn-isten-eltt

Szinte nincs is olyan, Isten országát építő ember, aki a könyv alcímében megfogalmazott kérdést ne tette volna már fel magának, egy barátjának, vagy éppen a lelkészének. Olyan téma ez, mely mindannyiunkat foglalkoztat, hiszen a világban tapasztalt nehéz helyzetek bizony sokszor nem csak hitelességünket, hanem a hitünket is aláássák. Bill Hybels könyve ezen a kulcsfontosságú területen szeretne minket eligazítani.

Egy olyan vezetőről, aki a chicagói megagyülekezet, a Willow Creek Community Church mindennapjait igazgatja, könnyen lehetne azt hinni, hogy nagy szavakat, magas lóról megfogalmazott mondatokat fog használni. Akik viszont ilyen hozzáállással kezdenek hozzá a könyvhöz, csalódni fognak. Az Őszintén Isten előtt a mi, tanuló, dolgozó, Istennel közelebbi kapcsolatot kereső generációinknak szól, éljünk bárhol is a világban.

„A szószékeken és a sorok között túl sok következetlen keresztyén van” – adja meg az alaphangot Hybels könyve első fejezetében, majd rátér arra, hogy egy keresztyén életének mely az a 12 területe, ahol elkerülhetetlenül fontos Isten látásmódjának elsajátítása. A szerző minden területnek szán egy-egy fejezetet, ahol saját tapasztalatival és igehelyekkel alátámasztva próbál meg meggyőzni minket arról, hogy még akkor is képesek vagyunk a fejlődésre, ha már úgy érezzük: elértük a célt.

A hiteles keresztyén élet ezeken a területeken (is) nyilvánulhat meg Hybels szerint: belső változáson alapuló keresztyénség, keresztyén férfiak és nők helyes énképe, emberi kapcsolataink, egymás nagyra értékelése a házasságban, szülői feladatok, érzelmeink őszinte vállalása, szolgálat, evangelizáció, munka, pénzügyek és testi kondíció.

Van, akinek fontos az Isten szerinti házasélet megélése, de egyszerűen képtelen rá. Van, aki szeretne az Úrhoz hívogatni másokat is, de nincs hozzá bátorsága. Van, aki a munkahelyén tapasztal olyan dolgokat, melyeket etikátlannak tart, de mégis eltűri, mert félti az állását. Magadra ismertél? Nem véletlen, hiszen Hybels mindennapi életünkből vesz példákat, könyve pedig remek eszköz lehet az első lépéshez a helyes gondolkodásmód felé – készen állsz arra, hogy hiteles keresztyénné válj?

 

Dezső Attila

Bill Hybels : Őszintén Isten előtt – hogyan válhatunk hiteles keresztyénekké?

Új Remény Alapítvány, Debrecen, 2009

270 old.