Bill Hybels: Önkéntesek forradalma


Rendkívül veszélyes könyv, mivel olvasása után csillapíthatatlan vágy ébred(het) benned, hogy végre te is tegyél valamit a gyülekezetedben. Nem véletlenül
a rejtett erő felszabadítása az alcíme.

Miért ilyen fontos az önkénteskedés? Hybels szerint azért, mert erre teremtettél. „Mi arra hívjuk ezeket az embereket, hogy Isten úgy használhassa őket, ahogyan azt ők el sem tudják képzelni.” Isten tulajdonképpen a munkatársának akar elhívni. Elképesztő lehetőség, nem igaz?

Hybels, a Willow Creek Gyülekezet lelkésze, egyszerűen nem tud mást mondani, mert az egész élete arról szól, hogy egy olyan Istennel áll kapcsolatban, aki nem tétlenül ül, hanem szüntelen munkálkodik és ebbe a küldetésbe tevékenyen be akar vonni minden embert. S az már leginkább rajtunk áll, hogy mennyire hagyjuk magunkat belevonni ebbe a munkába. A szerző tapasztalatai személyesek, hiszen a saját gyülekezete is az önkéntes segítők seregére alapoz(ott). Másként nem is tudnának működni a kiscsoportok és a különböző missziók. Éppen ezért sok konkrét példával, személyes tapasztalattal, élettörténettel találkozunk írásában. Ettől egyszerre lesz olvasmányos és nagyon személyes a könyv. Amiről beszél, az nem száraz elmélet csupán. De szó esik a bibliai alapokról is, hogy Jézus miként csinálta mindezt a tanítványaival. Külön izgalmas a gondolat, hogy Hybels amellett érvel, hogy aki elkezdi használni az ajándékait és segít másoknak, annak megváltozik az élete. Hogy a szolgálat valójában egy fejlődési lehetőség. Számos történetet ír le arról, hogy kinek hogyan változott meg az élete a szolgálata révén.

De ez a könyv nemcsak egy lelkes propagandairat az önkéntesség mellett, hanem arról is szó esik, hogy mik a buktatók, mitől éghet ki egy önkéntes, hogyan lehet a kudarcokat elkerülni. Hogy a szolgálat nem sprint, hanem maratoni futás. Sőt, hogyan lehet például már abban is segíteni, hogy valaki megtalálja a helyét a szolgálatban, hogy igenis hívni kell a másikat. Hogy lehet akár szolgálati próbanapot tartani a gyülekezetben.

A könyv kérdése legyen a te kérdésed: Nézője vagy résztvevője akarsz lenni az eseményeknek?

Arany Barbara

Bill Hybels: Önkéntesek forradalma – A rejtett erő felszabadítása

Új Remény Alapítvány, 2016

136 oldal